Español Catalano Italiano French English
Associació informadors turistics Guies turistics

Visites guiades en el casc antic de Girona.

VISITES GUIADES GIRONA.

En el període de les guerres sertorianes, 82 al 72 aC., un jove general Romà, és enviat a Hispania per contrastar el poder de Sartori. Aquest general es deia Gneo Pompei. I és a ell a qui se li atribueix la construcció dun Oppidum sobre lantiga via Eraclea, successivament anomenada via Augusta, on precisament conflueixen quatre rius, lOnyar, el Güell, el Galligants i el Ter. Successivament aquest Oppidum es dirà GERUNDA. Girona que resultarà important en làmbit estratègic perquè està unit pel riu amb el port dEmpúries.

Durant les persecucions de Dioclecià, Dacià, en el 303-305, martiritzà Sant Félix lAfricà, procedent de Sicília, a Mauritània, i successivament un altre personatge, Sant Narcís, (de Augusta), bisbe itinerant, que fou assassinat convertint-se daquesta manera en el Sant Patró de la ciutat.

El testimoni de aquest passat històric es concreta en lesglésia de Sant Félix, que sorgeix sobre un antic cementeri pagà i paleocristià del que destaquen les boniques restes de sarcòfags que són prop de laltar a més de la clara estructura de la construcció, de lesglésia , que ens mostre el pas del romànic al gòtic, finalitzant en el barroc de la façana de lesglésia.

En conseqüència de la decadència de limperi romà, en el 476 la ciutat va passar sota lhegemonia visigoda fins el 715. Al mateix temps la religió cristiana es va difondre a la Hispania romana i visigoda.El primer Concili de Toledo, constitueix el Bisbat de Girona que sobreviu a tots els fets dels que es disputaren la dominació sobre la comarca.

La llegenda sobre la fundació de la ciutat satribueix a un personatge mitològic: Geriò, Gerione, representat tot sovint com un gegant amb tres caps, fill de Crisaroe i de Calliroe, rei de lilla Eritrea a loceà Atlàntic. En el intent dampliar el seu regne, simpulsà fins als límits de la península Ibérica, on fundà una ciutat, a la que donà el seu nom: Geriona.

Gerione es va fer propietari dun regne extens fins els confins de la mítica Tartessos.
Al seu regne, a Erytheia, el gegant posseïa magnífics bous de pel roig que causaren lenveja de molts, entre els quals, Euristeo, que ordenà a Eracle (Hèrcules) robar-los.
La fallera de conquistes del gegant fou interromput per Hèrcules, que, a la dècima fatiga, el matarà.

Durant la REVOLTA DE LA PAU, efectuada de Paolo de Toledo, Flavius Paulus, contra el seu rei, es feu proclamar i coronar sobirà, just a lesglésia de Gerunda (Girona), amb la corona dor ja usada del rei RECAREDO. Per això Gerunda fou conquistada per Wamba, rei dels Visigots.

L antic For Romà que successivament es convertí en un temple visigot, es transformarà en una església just el començament del segle V. Santa Maria de
Girona, posseeix la primacia com una de les primeres seus Episcopals a Espanya, en efecte, hi han documents escrits pel Bisbe Frontinià datats al 516. L església fou reconstruïda el 1038 pel Bisbe Pere Roger, germà dErmensenda de Carcassona, junt a ledifici Episcopal.
Daquesta època es precisament la Torre de Carlemany amb les relatives llegendes: la conquista, la espasa, la bruixa, el tron, la torre i la santificació de Carlemany.

També naixerà la institució de la Pabordia, per la recaptació dels impostos. Successivament, la comunitat eclesiàstica, "EL CABILDO", el 1347 aprovà un projecte de reconstrucció de la Catedral, en estil gòtic i a una sola nau. Aquest fet, per lèpoca, fou una novetat arquitectònica. Els arquitectes
projectistes, PERE DE COMA i PERE CAMPMAGRE no aconseguiren acabar-la i successivament, foren els arquitectes Antoni Canet i Guillem Bofill, que el 1416 continuaren la construcció de la nau única més gran del mon, només superada per Sant Pere al Vaticà, que acabarà en conjunt el segle XVIII.

MUSEU DE LA CATEDRAL
Per això, també , resultarà molt interessant la visita del Museu de la Catedral de Girona.
L interior de la Catedral, just a la ex sala capitular, es troba un museu que conté molts testimonio daquesta història. El més important, únic, i incomparable, es el TAPIÇ DE LA CREACIÓ. Però la Catedral es un exemple arquitectònic on es reconeixen varis elements del romànic, el gòtic, arribant al barroc. Artistes catalans, com Pau y Pere Costa, famosos per las seves obres barroques, participaren en la construcció daquesta magnifica Catedral que conserva la història de Girona.

DESCOBREIX LES LEGENDES DE GIRONA. http://www.girona.cat/turisme/esp/itineraris_llegendes.php

 

Portalturismohotel Turismo & Viaggi in Spagna Visite guidate

E-mail

Site Map

Busca en Informadors turístics:

Video Informació Turística
Girona

Catedral Santa Maria de Girona

Sant Narcís Girona

Girona

Guíes Turístics de Catalunya